Skip links

Acceptance & Commitmant Therapy

Stel je eens voor dat er wat meer “luchtigheid” komt in de manier waarop jij naar je gedachten kijkt?! Je bent niet je gedachten. Die zin heeft o.a. mij op een hele andere manier naar mijn eigen gedachten leren kijken. Wat als je wat meer “in het moment, het nu zou kunnen zijn?”

Hoe zou het zijn als je een relatie kunt creëren met jezelf, zoals je omgaat met je beste vriend(in)? Wat nu als je zou kunnen gaan leven naar dat wat je belangrijk vindt in het leven en niet zozeer te leven naar de verwachtingen van anderen?

ACT (acceptance and Commitment Therapy).
Een relatief nieuwe therapievorm die uit Amerika is komen overwaaien. ACT leert je niet om positiever te denken. Ook ga je niet leren hoe je van je angst (verdriet, pijn) kunt afkomen. Wat ACT wel doet is onderzoeken hoe je op een andere, slimmere manier met vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden kunt omgaan. We kijken met name naar de rol van het denken in ons leven. Ook kijkt ACT heel duidelijk naar jouw dromen en hoe die in de toekomst te verwezenlijken.
Humor en speelsheid zijn naast metaforen/beeldspraak  belangrijke kenmerken van ACT, waardoor de therapie als luchtiger wordt omschreven. Daarnaast maak ik veel gebruik van ervaringsgerichte oefeningen. ACT werkt namelijk gericht in de context. Dat betekent dat de verandering niet in de therapieruimte plaatsvindt maar daarbuiten, in de thuissituatie, op je werk, etc.. Juist daar waar de negatieve gedachten en gevoelens plaatsvinden. ACT richt zich niet zozeer op het reduceren van klachten (wat overigens wel een prettige bijwerking kan zijn), maar op het verbeteren van vaardigheden (bron: Gijs Jansen Time to ACT).

 

Voor wie?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat ACT een effectieve interventie is voor: depressie (Hayes, 2011; Bohlmeijer, 2011), chronische pijn (Wetherell, 2011; Johston, 2010), stress/burn-out (Brinkborg, 2011) diverse angsten (Roemer 2008) en verslavingen, zoals roken. Tevens blijkt ACT een goede bijdrage te kunnen leveren aan het algemene welzijn van mensen (Muto, 2011).

  • Hoe streng ben jij voor jezelf? Wat “moet” je allemaal van jezelf of van je omgeving?
  • Merk je dat je vaak verstrikt raakt in je eigen gedachten?
  • Vind je het lastig om “nee” te zeggen?
  • Ben je “allergisch” voor de moetens van anderen?
  • Moet jij heel veel ballen omhoog houden in de rol van partner, vader/moeder, werkgever, werknemer, etc.?
  • Ga je maar door en door en is er een gevoel van gejaagdheid in jou?
  • Mis je de “geniet-momenten”?

Herken jij jezelf in 1 of meer van bovenstaande vragen? Graag ga ik in gesprek met jou.

Duur: een 6-8 tal sessies van circa 1 uur (meer of minder komt ook voor).

Voor hulpverleners:
Op zoek naar meer tools en geaccrediteerde bij- en nascholing als hulpverlener? Samen met collega Pascal van der Steen verzorg ik ACT trainingen voor diverse soorten hulpverleners via Psychodidact.

Miranda Salmans, Coach in Limburg, Coach in Brabant, Coach in Nederweert, Coach in Weert, Coach in Roermond en Coach in Eindhoven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een betere web ervaring te geven